EN

Гърция, с. Мушени, регион Пангео

Публикувана на 02.08.2022

На 23 и 24 юли 2022 г. екип на МИГ - Гоце Делчев - Гърмен - Хаджидимово  и представители на местна общност взеха участие във фестивал „Елате и Вижте“, организиран от МИГ Кавала/LAG Kavala Development S.A, Гърция.

Домакини на фестивала са МИГ Кавала/LAG Kavala Development S.A.

Екипът на МИГ и фолклорни изпълнители от територията на  МИГ Гоце Делчев - Гърмен – Хаджидимово взеха участие във Фестивал „COME&SEE“, проведен на територията на нашите гръцки партньори по проект „Елате и Вижте“ - Агенция за развитие на Кавала. Във фестивала участваха и румънските ни партньори -  МИГ „Ниска крайречна горичка“  (LAG Lunca Joasă a Siretului) и МИГ „Лидер Бистрица Насуд“ (LAG Lider Bistrița Năsăud) от Румъния. 

Фестивалът е емблематично представяне на принципите, залегнали в основата на креативния туризъм чрез създаване на местно преживяване, подкрепено от включването на общности, както и включването на партньорите в дейности за придобиване на знания, учене и прилагане на практика на местния дух и култура.

По време на двата фестивални дни програмата включваше:
1.  Кулинарни работилници в двора на църквата „Успение Богородично“, по време на които участниците взеха участие  при приготвянето на местни специфични за региона храни, демонстрирани от местни асоциации – ястия от тиквички и  сладки курабии.
2. Работилници за съвместни изпълнения на български, румънски и гръцки песни и танци. 3. Фестивална програма пред публика.